matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
basssik:
Rozwiąż równanie
1
1
7(x+
) − 2(x
2
+
)=9
x
x
2
9 kwi 15:41
Rivi:
podstawiasz zmienną pomocniczą t=x+
1
x
z tym, że t
2
=x
2
+2+
1
x
2
więc 7t−2(t
2
−2)=9 7t−2t
2
+4=9 −2t
2
+7t−5=0 i normalnie − delta, t
1
,t
2
, podstawiasz wynik do t=x+
1
x
9 kwi 15:54
basssik:
oi dzięki wielkie.
20 kwi 14:04