/
zaq: rozwiązałam,tylko sprawdzicie?
Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 64 cm2 , a przekątna
graniastosłupa ma 8√5 cm. Oblicz długości
a)krawędzi podstawy
b)wysokości graniastosłupa
c)przekątnej ściany bocznej
ODP:
a)8cm
b)4√12
c)16cm
dobrze?
9 kwi 15:26
;): Przekątna ściany bocznej coś mi nie pasuje
42 + (4√12)2 = e2
16 + 192 = e2
e = √208
9 kwi 15:59
ICSP: krawedź podstawy to 8 a nie 4
9 kwi 16:01
;): Już mi się wszystko myli przez te trójkąty oczywiście że 8
9 kwi 16:05
zaq: czyli dobrze jest?
9 kwi 16:10