układ równań
ICSP: (3+x)2 + (2+y)2 = 25
(5−x)2 + (4−y)2 = 25
Może mi ktoś powiedzieć jak rozwiązujemy takie układy równań?
9 kwi 15:18
Ajtek: Przecież to są dwa równania okręgu.
Przyrównaj je do siebie

.
9 kwi 15:23
ICSP: Wiem ze są to dwa równania okręgu ale ten x w nawiasie nie pozwala mi nic zrobić a nawet jeśli
użyję wzorków skróconego mnożenia powstaje mi x2 + y2 + jakieś tam wartości przy x i y i
właśnie tutaj sie zacinam.
9 kwi 15:25
Ajtek: Jak przyrównasz, to x2 i y2 powinny się skrócić.
9 kwi 15:27
ICSP: nawet jeśli je przyrównam do siebie to wychodzi
4x + 3y = 7. I powstaje mi jedno równanie z dwiema niewiadomymi.
9 kwi 15:30
Ajtek: Fakt. Kurcze nie pamiętam jak to się robiło

.
9 kwi 15:32
ICSP: Właśnie ja też na pamiętam. Było identyczne zadanko w drugiej klasie ale to już rok minął:(
9 kwi 15:32
Ajtek: To szukaj zeszytu

.
9 kwi 15:33
ICSP: Właśnie nie mam pomysłu gdzie on może być
9 kwi 15:38
Bizon: masz środki okręgów ... odległość środków i promienie pozwalają Ci określić czy się
przcinają.
Jeśli się przecinają napisałbym równanie prostej przez środki a potem prostopadłej do niej
przez środek odcinka ograniczonego środkami. Potem już tylko przecięcie prostej z okręgiem ...
(ale to tylko przy równych r)
. i tak my dojechalim z wawki do gdańska przez kraków ...
9 kwi 15:44
Rivi: 4x + 3y = 7
wyznacz x i podstaw do któregoś z równań i oblicz y
9 kwi 15:46
ICSP: yyy To może podam treść zadania i ewentualnie zmienimy troszkę rozwiazanie

Napisz równanie okręgu o promieniu 5 do którego należą punkty A i B
a(−3;−2)
b(5;4)
9 kwi 15:47
;): podstawić do równania
| | 7 − 4x | |
(3 + x)2 + (2 + |
| )2 = 25 |
| | 3 | |
| | 13 − 4x | |
x2 + 6x + 9 + ( |
| )2 = 25 |
| | 3 | |
| | 169 − 104x + 16x2 | |
x2 + 6x − 16 + |
| = 0 /*9 |
| | 9 | |
9x
2 + 54x − 144 + 169 − 104x + 16x
2 = 0
x
2 − 2x + 1 = 0
(x − 1)
2 = 0 x = 1
9 kwi 15:47
Rivi: (albo rysunek dokładny i widać, że pkt (1,1), ale chyba nie o to chodzi
9 kwi 15:47
ICSP: Paskudne obliczenia wychodzą ale to chyba najprostsza droga:( Bardzo dziękuję
9 kwi 15:53
;): (y + 2)2 = 9 pamiętaj że
y + 2 = 3 ∨ y + 2 = −3
9 kwi 15:56