Geometria analityczna
Olaf: | | 3 | |
Dany jest punkt A = (0,3) oraz okrąg o środku w punkcie S=(1, |
| ) i średnicy o długości |
| | 2 | |
√13.
b) Uzasadnij że punkt A należy do danego okręgu
| | 3 | | 13 | |
Można to zrobić w taki sposób że w równanie okręgu (x−2)2+(y− |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
wstawię 0 albo 3 i wyliczę ?
9 kwi 15:08
M4ciek:
Policz odleglosc odcinka IASI z wzoru :
IASI = √(x2 − x1)2 + (y2 − y1)2
Jesli IASI ≤ √13 to punkt A nalezy do okregu.
Jesli IASI > √13 to punkt A nie nalezy do okregu.
9 kwi 15:12
Olaf: wiem ale czy można w ten sposób który napisałem ?
9 kwi 15:14
M4ciek:
Po pierwsze masz blad w rownaniu okergu , bo :
| | 3 | | 13 | |
(x − 1)2 + (y − |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
Tak , mozesz tak zrobic.
9 kwi 15:19