:)
M4ciek:
Dany jest uklad rownan :
mx + (2m + 1)y = m
−x + my = 2m
a) Zbadaj liczbe rozwiazan tego ukladu w zaleznosci od parametru m.
b) Dla jakich wartosci m uklad ten jest spelniony przez pare liczb nieujemnych.
Czy tu chodzi oto ,zeby wyznaczyc z drugiego rownania x i wstawic do pierwszego i bedzie takie
cos :
x = my − 2m
m(my − 2m) + (2m + 1)y = m
m
2y − 2m
2 + 2my + y − m = 0
(y − 2)m
2 + (2y − 1)m + y = 0
Δ = ...
y
1 = ... v y
2 = ...
Czy to ma byc tak
9 kwi 14:55
rumpek: Miałeś może wyznaczniki w szkole?
9 kwi 14:58
M4ciek: A sa one w programie LO
9 kwi 15:00
rumpek: 1. Układ jest oznaczony(1 rozwiązanie) dla: W ≠ 0
2. Układ nieoznaczony (∞ rozwiązań ) dla W = 0 ∧ Wx = 0⋀ Wy = 0
3. Układ sprzeczny (0 rozwiązań) dla W = 0 ∧ (Wx ≠ 0∨ Wy ≠ 0)
9 kwi 15:02
rumpek: Ja tam jestem 2 klasa i miałem w pierwszej

Nie ma ich w programie, ale nie są trudne
9 kwi 15:02
9 kwi 15:03
M4ciek: A jest inny sposob
9 kwi 15:04
rumpek: Zwykły układ równań co jest znacznie trudniejsze według mnie
9 kwi 15:04
M4ciek: Pokazesz
9 kwi 15:05
rumpek: Wyznacznikami? Nie ma sprawy
9 kwi 15:09
M4ciek: Ukladem rownan
9 kwi 15:09
rumpek: Układem równań niech ktoś inny spróbuje

ja wszystko robię wyznacznikami bo według
mnie są o wiele prostsze
9 kwi 15:11
mysza: tak to ma być tak jak Ci się wydaje jeśli chodzi o układ równań
9 kwi 15:12
M4ciek:
No tak tylko mi wychodzi Δ = 4y + 1 i co tu zrobic z y1 i y2?
9 kwi 15:16
M4ciek:
Wezmie sie ktos za to
9 kwi 15:26
ICSP: sprowadź te dwa równania do postaci y=ax+b
9 kwi 15:27
ICSP: chociaż zgodzę się z kolegą co do wyznaczników.
9 kwi 15:28
M4ciek:
y(2m + 1) = m − mx
my = 2m + x
Tylko jak sprowadzic do tego zeby byl y po lewej stronie skoro nie moge dzielic przez m , hmm
9 kwi 15:30
ICSP: | | 1 | |
To zrób założenie że m ≠0 oraz m ≠ − |
| i dla tych wartości sprawdź ręcznie. Dla reszty |
| | 2 | |
podziel.
9 kwi 15:31
M4ciek:
Dla m = 0 :
y = 0
0 = x
y = x ⇒ Nieskonczenie wiele rozwiazan.
| | 1 | | 1 | |
0 = − |
| + |
| x ⇒ x = 1 |
| | 2 | | 2 | |
y = 0
x = 1
Oto chodzi ICSP
9 kwi 15:38
ICSP: Dla m = 0 jedno rozwiazanie
| | 1 | |
Dla m = − |
| jedno rozwiazanie. Teraz podziel. |
| | 2 | |
9 kwi 15:41
M4ciek:
Aaa bo jak jest x = y to jest jedno rozwiazanie

Ok , zaraz napisze.
9 kwi 15:42
ICSP: prosta y = 0 jest to oś OX
prosta x = 0 jest to os OY
przecinają się one tylko w jednym punkcie. Dlatego tylko jedno rozwiązanie.
9 kwi 15:43
M4ciek:
mx + (2m + 1)y = m
−x + my = 2m
y(2m + 1) = m − mx
my = 2m + x
m
2 − m
2x = 4m
2 + 2m + 2mx + x
0 = 3m
2 + m
2x + 2m + 2mx + x
0 = (3 + x)m
2 + (2 + x)m + x
Δ = 4 + 4x + x
2 − 4(3 + x)x
Δ = 4 + 4x + x
2 − 12x − 4x
2
Δ = −3x
2 − 8x + 4
Δ
x = 64 − 4*(−3)*4
Δ
x = 16
√Δx = 4
Tak ?
9 kwi 15:52
ICSP: yyy po co tutaj liczyłęs x chodziło mi tylko o równanie prostej w postaci y = ax + b
9 kwi 15:53
ICSP: a nie jest na początku nie zauważyłem
9 kwi 15:54
ICSP: mamy dwie proste:
y = a1x + b1
y = a2x + b2
Proste są równoległe gdy a1 = a2 oraz b1 ≠b2. Jeżeli prostej są równoległe nie mają punktów
wspólnych
Jeżeli a1 = a2 oraz b1 = b2 ukłąd równań posiada nieskończenie wiele rozwiązań
Każdy inny przypadek to jedno rozwiązanie.
Pamiętaj o uwzględnieniu rozpatrzonych wcześniej przypadków przy obliczeniach.
9 kwi 15:55
M4ciek: I co z tym
9 kwi 15:56
ICSP: Naucz się lepiej wyznaczników

9 kwi 15:57
M4ciek: Zaraz tak chyba zrobie bo mnie to juz denerwuje
9 kwi 15:57
M4ciek:
A mam pytanie co zrobic tutaj :
Udowodnij ,ze dla kazdej liczby naturalnej n > 3 zachodzi nierownosc :
No to licze :
| | (n + 2)! | | n!*(n + 1)*(n + 2) | |
= |
| = |
| = |
| | (n + 2 − 2)!2! | | n!*2! | |
I co dalej
9 kwi 16:02
9 kwi 16:03
M4ciek:
Dobrze
Godziu
9 kwi 16:03
M4ciek: A co z tym
9 kwi 16:10
Godzio :
Wymnożyć, na jedną stronę i pokazać że w przedziale (3,
∞) funkcja jest dodatnia/ujemna zależy
na jaką stronę przerzucisz
9 kwi 16:12
ICSP: Godziu ale wszystkie moje założenia były poprawne?
9 kwi 16:13
M4ciek:
2n
2 > n
2 + 3n + 2
0 > − n
2 + 3n + 2
I co teraz

?
9 kwi 16:15
ICSP: Narysuj wykres. I Zobaczysz ze od n>3 funkcja cały czas leży pod osią OX co jest wykazaniem tej
nierówności.
9 kwi 16:17
M4ciek: Ok , thx
9 kwi 16:18
Patryks: a może ktoś odpowiedzi dodać do tego pierwszego zadania do podpunktu a i b?
9 kwi 17:58
M4ciek:
Wracajac do tych wyznacznikow to :
mx + (m + 1)y = m
− x + my = 2m
W = m
2 + m + 1
W
x = −m
2 − 2m
W
y = 2m
2 + m
Moglby ktos sprawdzic
10 kwi 13:03
M4ciek: Podbijam
10 kwi 13:14
M4ciek: W gore
10 kwi 13:22
rumpek:
W = m2 − 2m − 1
Wx = −3m2 − 2m
Wy = m2 − m
10 kwi 13:29
M4ciek:
W = a
1*b
2 − b
1*a
2 = m
2 − (m + 1)(−1) = m
2 + m + 1
10 kwi 13:33
rumpek: Sorki
"minus" na początku x nie dostrzegłem

A tak to się zgadza
10 kwi 13:36
rumpek: Nie, źle jednak
10 kwi 13:37
rumpek: | ⎧ | mx + (2m + 1)y = m | |
| ⎩ | −x + my = 2m |
|
Taki podałeś na początku, więc:
W = m*m − * (−1)((2m + 1) = m
2 + 2m + 1
10 kwi 13:38
M4ciek: Czyli jednak mam dobrze
10 kwi 13:40
M4ciek:
10 kwi 13:55
M4ciek: Wrr nikt mi nie moze tego sprawdzic i powiedziec co dalej

No nie wierze
10 kwi 14:01
M4ciek: W gore
10 kwi 14:16
rumpek: Jak dobrze?
Przecież podałem ci wynik dla
W = m2 + 2m + 1
a ty podałeś przedtem:
W = m2 + m + 1
10 kwi 14:20
M4ciek:
Zle spisalem sobie z gory i rozwiazalem na dole ...
Dobra juz to zrobie sam
10 kwi 14:24
Czesiek:

βδ∫
∞∞∞∑≈≠≤
23 kwi 11:17
122:
15 cze 22:36