sgs
fdsg: Wyznacz liczbę x wiedząc, że 4log2zx =25
9 kwi 14:44
ICSP: log
2z x
9 kwi 14:48
fdsg: przy podstawie 2 z x
9 kwi 14:49
fdsg: logarytm o podstawie 2 z liczby x
9 kwi 14:52
ICSP: log2 x?
jesli tak to x = 5
9 kwi 14:52
fdsg: no tak mam w odpoweidziach, ale moze dwa slowa na temat poprowadzenia tego rownania
9 kwi 14:54
fdsg: i jeszce jak taka małą dwójeczkę zrobić
9 kwi 14:55
ICSP: masz na lewo od okna pisania wszystko.
9 kwi 14:56
fdsg: dobra, a co z kolejnymi etapami tego rownania
9 kwi 14:57
ICSP: 4log2 x = 25
22log2 x = 25
2log2 x2 = 25
x2 = 25
x = 5
przypomnę twierdzenie
aloga b = b
9 kwi 14:58
fdsg: o właśnie, bardzo dziękujję
9 kwi 14:59
fdsg: | | 1 | |
a przy okazji jeszcze zapytam jeśli taki ułamek mam w wartośći bezwzględnej : |
| |
| | 2√2 − 3 | |
to jak zrzucić tę wartość bezwzględną, potrafię ocenić że ułąmek ten jest mniejszy od zera ale
jakich przekształceń dokonać żeby pozbyć się modułu
9 kwi 15:02
ICSP: 2
√2 − 3<0
| | 1 | | −1 | |
| |
| | = |
| . Teraz jeszcze trzeba usunąć nieywmiernosć z mianownika. |
| | 2√2−3 | | 2√2−3 | |
9 kwi 15:06
fdsg: aha czyli przed licznikiem trzeba w takiej sytuacji postawic minus, tak
9 kwi 15:07
ICSP: ale przed licznikiem albo przed mianownikiem. Gdzie wolisz.
9 kwi 15:08
fdsg: a gdy mianownik będzie dodatni, ale licznik ujemny to robię tak samo, czy już inaczej

bo
wtedy calość też bedzie mniejsza od zera
9 kwi 15:11
ICSP: to również opuszczasz z minusem.
9 kwi 15:14
fdsg: jeszcze raz dziękuję
9 kwi 15:15