okreg
ast: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt P=(1;0) i stycznego do prostych określonych
równaniami x+y−2=0 oraz x+y+3−0
9 kwi 12:53
Bizon:

Jeśli policzymy odległość między prostymi to poznamy długośc promienia okręgu (połowa
| | 1 | |
odległości)Środek okręgu będzie leżał na prostej y=−x− |
| .
|
| | 2 | |
Na prostej tej będziemy musieli znaleźć punkt odległy od P o r.... będący środkiem okręgu.
Pomagać ...? ... czy sam poradzisz ...
9 kwi 15:18
ast: dam radę dzieki wielkie ; )
10 kwi 10:12
Magda: Czemu środek okręgu lezy na tej prostej? Prosze o odpowiedz.
2 sty 12:46
Bizon:
... skoro dane proste są równolegle ... to między nie możemy wpisać nieskończenie wiele
okręgów stycznych do nich ... środki tych okręgów to zbiór punktów równoodległych od danych
prostych (prosta równoległa do danych prostych)
Punkt P pozwoli wyznaczyć konkretne okręgi (bo będą dwa)
2 sty 13:19