G. analityczna
fdsg: Dany jest okrąg o środku S=(2,3) i promieniu r=4 oraz prosta l: 4x+3y+3=0
A) Prosta przechodzi przez środek okręgu
B) Prosta przecina okrąg, ale nie przechodzi przez jego środek
C) Prosta jest styczna do okręgu
D) Prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem
9 kwi 12:50
Bizon:
1) Współrzędne środka S nie spełniają równania prostej ... nie przechodzi więc ona przez
środek
2) Policzymy odległość środka okręgu od prostej:
| | IAxs+Bxs+CI | | I4*2+3*3+3I | |
d= |
| = |
| =4
|
| | √A2+B2 | | √16+9 | |
3) Skoro promień okręgu jest równy też 4 .... to prosta jest ....
9 kwi 13:50