Proszę o pomoc
Basia: Dla jakich wartości parametru m równanie 4x−(m+3)*2x+4m−4=0 na tylko jedno rozwiązanie?
Wyszło mi, że m=5 ale powinno wyjść że m∊(−∞,1)u{5} i nie wiem skąd to wziąć. Proszę o pomoc
9 kwi 12:43
Godzio :
2x = t , t>0
t2 − (m + 3) * t + 4m − 4 = 0
1o
Δ = 0
t1t2 > 0
t1 + t2 > 0 t jest większe od zera więc żeby było rozwiązanie to musi być ono
dodatnie inaczej jest sprzeczność
2o
Δ > 0
t1 * t2 < 0
Tutaj mamy przypadek że mamy 2 rozwiązania, ale jedno jest ujemne, a więc sprzeczne z
założeniem
9 kwi 12:58
Basia: wyszlo mi, że Δ=0 więc drugi przypadek nie zachodzi i wyszło mi dlatego że m=5 i dlatego nie
wiem jak dojść do drugiej części rozwiązania
9 kwi 13:06
Adam : Proszę o pomoc
9 kwi 14:00
Basia: Juz doszłam do rozwiązania, dziękuje za pomoc
9 kwi 14:40