zadania na prace kontrolna
Prezes_Jozin: Proszę o szybką pomoc.
zad. 1
Dana jest funkcja y=(x+2)
2 −4
− wykonaj wykres funkcji
− podaj zbiór wartości funkcji
− podaj miejsca zerowe
− podaj przedziały monotoniczności funkcji
zad.2
Podaj postać iloczynową funkcji
f(x)= −(x−3)
2+1
zad3.
rozwiąż nierówność:
3x
2 +5x −2 ≤0
Zad4.
Podaj współrzędne środka i długość promienia okręgu:
x
2+y
2+4x−2y+3=0
zad5.
rozwiąż równanie
9 kwi 10:58
Kejt:
1)
doprowadź do postaci ogólnej
policz miejsca zerowe; wzory:
Δ=b2−4ac
x1=U{−b+√Δ{2a} x2=U{−b−√Δ{2a}
zaznacz wierzchołek tej paraboli (odczytaj jego współrzędne z postaci kanonicznej, którą masz
już podaną).
zaznacz miejsca zerowe i naszkicuj wykres.
odczytaj zbiór wartości i przedziały monotoniczności..
9 kwi 11:33
Kejt: poprawka:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
9 kwi 11:35
Kejt:
2)
doprowadź do postaci ogólnej
oblicz miejsca zerowe (wzory masz wyżej)
wrzuć do postaci iloczynowej:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
9 kwi 11:39
Kejt:
3)
3x
2+5x−2≤0
Δ=25+4*3*2=25+24=49
√Δ=7
zrób przybliżony wykres tej paraboli i zapisz odpowiedni przedział..
9 kwi 11:47