matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna Lexi: Pole trójkąta, którego boki zawierają się w osiach układu współrzędnych i prostej 2x + 3y − 62 = 0, jest równe... Z wyników powinno wyjść 6, ale nie wiem jak do tego dojść. Na razie wyliczyłam, tak jak widać na linku, a dalej nie wiem co mam zrobić. http://i56.tinypic.com/2wh2nir.jpg
9 kwi 10:02
Bizon: chyba nie bardzo zrozumiałaś zadanie emotka Boki zawierają się w osiach tzn. leżą na nich a trzeci na podanej prostej. Skoro boki leżą na osiach układy współrzędnych to są to przyprostokątne trójkąta. Znajdź punkty przecięcia prostej z osiami .... narysuj .... i wszystko będzie jasne .. emotka powodzenia
9 kwi 10:21
Lexi: Chyba nadal nie rozumiem..
9 kwi 10:24
Bizon: rysunek...jaśniej?
9 kwi 10:32
Lexi: 1 A! Już załapałam. Przeanalizowałam jeszcze raz Twoją wypowiedź i wszystko mi wyszło, jak powinno. A mam jeszcze jedno zadanie. Jak określić prostą, która przechodzi przez środek okręgu o równaniu (x+3)2 + (y+4) =25 ? function toString() { [native code] } function toLocaleString() { [native code] } function concat() { [native code] } function join() { [native code] } function pop() { [native code] } function push() { [native code] } function reverse() { [native code] } function shift() { [native code] } function slice() { [native code] } function sort() { [native code] } function splice() { [native code] } function unshift() { [native code] } function Array() { [native code] } function valueOf() { [native code] } function hasOwnProperty() { [native code] } function isPrototypeOf() { [native code] } function propertyIsEnumerable() { [native code] } function __efineGetter__) { [native code] } function __efineSetter__) { [native code] }
9 kwi 10:48
ICSP: prosta która przechodzi przez środek okręgu o równaniu (x+3)2 + (y+4)2 = 25. Takich prostych jest nieskończenie wiele
9 kwi 10:49
Lexi: 1 A jak udowodnić, że to może być x=−3? function toString() { [native code] } function toLocaleString() { [native code] } function concat() { [native code] } function join() { [native code] } function pop() { [native code] } function push() { [native code] } function reverse() { [native code] } function shift() { [native code] } function slice() { [native code] } function sort() { [native code] } function splice() { [native code] } function unshift() { [native code] } function Array() { [native code] } function valueOf() { [native code] } function hasOwnProperty() { [native code] } function isPrototypeOf() { [native code] } function propertyIsEnumerable() { [native code] } function __efineGetter__) { [native code] } function __efineSetter__) { [native code] }
9 kwi 10:55