Geometria analityczna
Lexi: Pole trójkąta, którego boki zawierają się w osiach układu współrzędnych i prostej 2x + 3y −
6
√2 = 0, jest równe...
Z wyników powinno wyjść 6, ale nie wiem jak do tego dojść. Na razie wyliczyłam, tak jak widać
na linku, a dalej nie wiem co mam zrobić.
http://i56.tinypic.com/2wh2nir.jpg
9 kwi 10:02
Bizon: chyba nie bardzo zrozumiałaś zadanie

Boki zawierają się w osiach tzn. leżą na nich a trzeci
na podanej prostej. Skoro boki leżą na osiach układy współrzędnych to są to przyprostokątne
trójkąta.
Znajdź punkty przecięcia prostej z osiami .... narysuj .... i wszystko będzie jasne ..

powodzenia
9 kwi 10:21
Lexi: Chyba nadal nie rozumiem..
9 kwi 10:24
Bizon:

...jaśniej?
9 kwi 10:32
Lexi: 1
A! Już załapałam. Przeanalizowałam jeszcze raz Twoją wypowiedź i wszystko mi wyszło, jak
powinno. A mam jeszcze jedno zadanie. Jak określić prostą, która przechodzi przez środek
okręgu o równaniu (x+3)
2 + (y+4)
=25 ?
function toString() { [native code] }
function toLocaleString() { [native code] }
function concat() { [native code] }
function join() { [native code] }
function pop() { [native code] }
function push() { [native code] }
function reverse() { [native code] }
function shift() { [native code] }
function slice() { [native code] }
function sort() { [native code] }
function splice() { [native code] }
function unshift() { [native code] }
function Array() { [native code] }
function valueOf() { [native code] }
function hasOwnProperty() { [native code] }
function isPrototypeOf() { [native code] }
function propertyIsEnumerable() { [native code] }
function __

efineGetter__

) { [native code] }
function __

efineSetter__

) { [native code] }
9 kwi 10:48
ICSP: prosta która przechodzi przez środek okręgu o równaniu (x+3)2 + (y+4)2 = 25. Takich prostych
jest nieskończenie wiele
9 kwi 10:49
Lexi: 1
A jak udowodnić, że to może być x=−3?
function toString() { [native code] }
function toLocaleString() { [native code] }
function concat() { [native code] }
function join() { [native code] }
function pop() { [native code] }
function push() { [native code] }
function reverse() { [native code] }
function shift() { [native code] }
function slice() { [native code] }
function sort() { [native code] }
function splice() { [native code] }
function unshift() { [native code] }
function Array() { [native code] }
function valueOf() { [native code] }
function hasOwnProperty() { [native code] }
function isPrototypeOf() { [native code] }
function propertyIsEnumerable() { [native code] }
function __

efineGetter__

) { [native code] }
function __

efineSetter__

) { [native code] }
9 kwi 10:55