Ciągi
koalaa: liczby a b c takie że a+b+c=28 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Liczby a+2, b+2 i
c−2 tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny. Wyznacz a b i c .
9 kwi 01:10
Gustlik: Możemy skorzystać z własności:
zatem b*3=28 /:3
Otrzymasz:
| | 28 | | 28 | | 28 | |
( |
| +2)2=( |
| −r+2)( |
| +r−2)
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Oblicz r i potem a, b, c.
Na pewno nie masz błędu w treści, ma być na pewno a+b+c=28, a nie np. 27? Bo wychodzą dość
żmudne w obliczeniach ułamki.
9 kwi 02:03
ewaa: wychodzą źle, bo zastosowałeś wzór na sumę ciągu arytmetycznego a nie geometrycznego
14 mar 18:16