Marzena: Z miejscowości A,B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami.
Pierwszy przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A Drugi doszedł do A i wrócił do B
Turyści minęli się po raz pierwszy w odległości 4km od A drugi raz w odległości 3km od B
Jaka jest odległość z A do B?
2 kwi 19:52
Agatusia: rysujamy odscinek A B
zaznaczamy na nim 4 km od A i 3 km od B
czyli mamy odcinki tak jakby (nie poprawnie napisane) - od A do 4 , od 4 do 3 ten
odcinek nazywamy X, i od 3 do B.
wiemy ze spotkali sie za pierwszywszym razem w punkcie 4.
czyli,
pierwszy turysta przeszedl droge rowna 4 km
a drugi turysta przeszedl odcinek rowny 3 km i odcinek nazwany X
wiemy ze szli tą samą prędoscią, czyli mozemy napisac
4 = x + 3
x = 1
mozemy sprawdzic podstawiajac i liczac jak dluga trase przeszli, albo czy dlugosci tras
sie zgadzaja w drugim spotkaniu.
odleglosc AB = 8km
2 kwi 20:26
karolima: βδΩΩΩΩΩ∑→
3 kwi 15:15
Marzena: nie jestem pewna ze to jest dobrze... hmm turyści szli ze stała predkościa ale to chyba
nie znaczy ze szli z taką samą ?
4 kwi 13:02
niuńka: proste że prędkość nie była taka sama gdyby tak było to poco te wszystkie dane
4 kwi 20:39
Marzena: dokładnie ...ale juz wiem jak to zrobic doszlam do tego sama
5 kwi 07:00
m: 15/2 to dlugosc drogi
14 kwi 00:07