POMOC: Na płaszczyźnie dane są punkty A= (2,3) i B=( -2,1)
a) napisz równanie prostej AB
b) napisz równanie prostej równoległej do prostej AB przechodzącej przez dany punkt
C(0,3)
c) zbadaj czy punkty K=(36,21) i (-37,-15) leżą po tej samej stronie prostej AB .Podaj
odpowiedź
i jej uzasadnienie
2 kwi 19:33
;-): do a) możesz skorzystać ze wzoru y-y1=((y2-y1)/(x2-x1))*(x-x1) gdzie x1=2, y1=3, x2=-2
y2=1
lub ułożyć układ równań 2a+b=3
-2a+b=1
otrzymasz 2b=4/2
b=2
podstawiając do pierwszego równania masz 2a+2=3
2a=3-2
2a=1/2
a=1/2
równanie prostej y=1/2x+2
b) wzór na równanie prostej równoległej y=ax+b
a=1/2 C=(0,3)
3=1/2*0+b
3=b
równanie szukanej prostej to y=1/2x+3
c) tutaj ja bym narysowała tą prostą w układzie współrzędnych i zaznaczyła te punkty.
Nie mam pomysłu co do tej części zadania.
2 kwi 20:55
Agatusia: A)
jest kilka sposobow. mozna np. z rownan
y=ax+b
1 = -2a +b
3 = 2a +b - podstwienie współrzędnych
wychodzi a = 1/2 i b = 2
czyli
y = 1/2 a + 2
B)
punkt c (0,3)
mozna podstawic punkt do wzoru i obliczyc b,
3 = 0*A +B
albo wykorzystac wiedze i porzypomniec sobie ze b to jest rpzeciecie funkcji i osi Y .
a tak sie sklada ze ten punkt lezy a osi Y, czyli jego wartosc jest rowna b
jest to prosta rownolegla wiec zmienia sie tylko b, a zostaje takie samo czyli
y = 1/2 x +3
C)
K (36,21)
wystarczy zbadac wartosc naszej funkcji dla arbumentu 36, czyli argumentu punktu k i
zobaczyc co ma wyzsza wartosc, punkt czy prosta. to samo w przypadku drugiego punktu.
i podac odpowiedz
2 kwi 20:59