Rooobert: Wykresem funkcji kwadratowej y=0,5 x2 + bx +c jest parabola o wierzchołku W= ( - 4, -1).
a) oblicz b i c
b) narysuj wykres funkcji
c) zapisz w jakim przedzialne funkcja przyjmuje wartości ujemne
d)Podaj równanie osi symetri paraboli
2 kwi 19:29
;-): W=(p,q) czyli p=-4, q=-1
p=-b/2a a=0,5
-4=-b/2*0,5
-4=-b/1
b=4
q=-delta/4a
delta=b2-4ac
delta=42-4*0,5*c
delta=16-2c
-1=-(16-2c)/4*0,5
-1=-(16-2c)/2 *2
-2=-16+2c
2c=14/2
c=7
y=0,5x2+4x+7
c) funkcja maleje w (-nieskończoności, -4]
d) x=-4
2 kwi 21:05
Agatusia:
c ) funkcje przyjmuje wartosci ujemne w przedziale miedzy miejscami zerowymi
y < 0 <=> x ∈ ( -4 - √2 , -4 + √2 )
2 kwi 21:26