Pomocy
ProszęOPomoc: Każdego roku w Kaliszu odbywają się wiosenne biegi uliczne. Kolejne etapy trasy o
długościach 7km,5km,3km tworzą trójkąt. W tym roku organizatorzy postanowili wydłużyć
trasę o 10km, zachowując jej kształt. Oblicz długości kolejnych etapów nowej trasy.
Nie jestem dobra z matematyki, nie potrafię zrobić tego zadania więc liczę na waszą pomoc

Proszę pomóżcie mi

Będę bardzo wdzięczna
Eta: Witam!
Pomogę Ci!

liczymy długość " starej " trasy:
7km + 5km + 3km = 15 km
wydłużona trasa ma długość 15 km + 10 km= 25km
czyli obwód trójkata pierwszego = 15 km
a obwód trójkata drugiego = 25km
Zachowano kształt trasy! czyli trójkąty są
podobne
więc z tego ,że znamy obwody możemy wyliczyć
ich skale podobieństwa "k" --- skala podob.
k= Ob
2 / Ob
1
to k= 25/15 czyli k= 5/3
więc ;
pierwszy odcinek po wydłużeniu jest 5/3 *7km = 35/3 km
drugi " " " " 5/3 * 5km= 25/3 km
trzeci " " " " 5/3 * 3km = 15/3 km
I etap ---- 11 i 2/3 km
II etap ---- 8 i 1/3 km r -m ( 11 i 2/3 + 8 i 1/3 + 5) = 25 km
III etap ------ 5 km