Zadanie
kwiatuszek: w trójkącie ABC w którym miary trzech kolejnych kątów wewnętrznych są równe α,β,γ:
sinγ=2sinαcosβ. wykaż że trójkąt ABC jest równoramienny.
21 lut 21:34
Eta:
w trójkącie α +β+γ= 180o
γ= 180o -( α+β)
to sinγ= sin[180o -( α+β)]= sin( α+β)
sin(α +β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ
więc: sinα*cosβ + cosα*sinβ= 2sinα*cosβ
sinα*cosβ= cosα*cosβ
zachodzi dla α=β
skoro α=β --- to katy przy podstawie są równe
( bo to kolejne katy trójkata)
wniosek: trójkąt jest równoramienny!
21 lut 23:26
kwiatuszek: dzięki
22 lut 00:23