Zadanie
kwiatuszek: wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby :9, 3x +2/9, 9x są trzema kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego
21 lut 21:32
Eta:
Zapytam ?
czy jest? ( 32x +2)/9 czy 3x + ( 2/9)
To ważne!
wtedy Ci pomogę ( musze to wiedzieć!
21 lut 21:40
Eta: Oczywiście;
( 3x +2) /9 o to pytałam !
21 lut 21:41
kwiatuszek: 3x +(2/9)
21 lut 21:43
Eta: ok

za chwilkę ( idę coś zjeść
21 lut 21:50
Eta: Kwiatuszku? Zdajesz maturę? bo taki "wysyp" zadanek dałaś ?
21 lut 21:52
kwiatuszek: tak

dobrze mi się nie spieszy dziś . to akurat jest tylko część tego co mam. I to
różne działy z mixowane, większość już sama zrobiłam
21 lut 22:05
Eta:
Witam! skoro sama rozwiązujesz tyle zadań,
to podam Ci tylko naprowadzenie!
jeżeli a , b, c --- tworzą ciąg geom to b2 = a*c
bo to jest własnie średnia geonetr. sąsiednich wyrazów!
więc na tej podstawie zapiszesz równanie:
( 3x + 2/9)2 = 9 * 9x po podniesiniu do kwadratujest;
32x + (4/9) * 3x + 4 / 81 = 9*9x
za 3x = t to za 9x = t2 teraz juz sobie poradzisz
rozwiąż równanie !
powinno wyjść takie x ,że po podstawieniu
te trzy liczby maja tworzyć ciąg geom.
( więc łatwo się sprawdzisz czy dobrze rozwiązałaś równanie!
21 lut 22:29
kwiatuszek: dzięki
22 lut 00:24