pomocy
kwiatuszek: w prostokątnym układzie współrzędnych na płaszczyźnie zaznacz zbiór punktów AiB
gdy A={(x,y): x∈R, y∈R, |x|+|y|≤2}, B={(x,y): x∈R, y∈R, x2-y2≥0}
21 lut 21:29
Eta:
To zadanko jest proste! tylko jak to wyjasnić?
Konieczny wykres , ale jak go tu narysować?
dla zb. A:
musisz rozważyć wszystkie orzypadki dla modułu
i Ix I i IyI
1/ dla x ≥0 i y≥0 nierówność ma postać
x + y ≤ 2 czyli y ≤ - x +2 rysujesz prostą y = - x +2
( tak naprawdę odcinek dla x ≥0 i y≥0
i zaznaczasz płaszczyznę pod tym odcinkiem( wraz z nim)
2/ dla x≥0 i y<0 mamy
x - y ≤2 czyli y ≥ x - 2
podobnie odcinek tej prostej i płaszczyznę nad
tym odcinkiem ( wraz z nim)
3/ dla x <0 i y≥0 nierówność ma postać:
- x +y ≤ 2 czyli y ≤ x +2 znów odcinek tej prostej
i płaszczyznę pod tym odcinkiem( wraz z nim)
4/ dla x<0 i y<0 nierówność jest;
-x - y ≤2 czyli y ≥ x - 2
czyli odcinek i połpłasczyznę nad nim ( wraz z nim)
z tych wszystkich przypadków mamy część wspólną
czyli kwadrat o boku 2
√2 ( wraz z wnętrzem)
środkiem tego kwadratu jest (0,0)
przekatne maja długości = 4
i przekatne leża odpowiednio na osi OX i OY
Teraz zb B ;
x
2 - y
2 ≥ 0 to ( x -y)(x+y)≥0
to 1/ x - y ≥ 0 i x+y ≥0
lub 2/ x - y≤0 i x+y ≤0
do 1/ po przekształceniu:
y ≤ x i y≥ - x
rysujesz jedną prostą i zaznaczasz półpłaszczyznę pod nią( wraz z nią)
idruga prostą i półpłaszczyznę nad nią ( wraz z nią)
ponieważ jest to układ dwu tych nierówności
to teraz zaznacz ich część wspólną ( zobaczysz ją)
teraz podobnie
2/ i też cz, wspólna.
obydwie te części wspólne będą tworzyły w sumie zb .B
ostatecznie
Cz. wspólna zb, A i zb. B( jak naniesiesz obydwa zbiory
na tym samym rysunku :
to bedą takie malutkie kwadraciki po prawej i lewej stronie
początku układu współrzędnych.
PS:
Zastanawiasz się pewnie ?... ze też mi się chce tyle czasu poświęcać
na rozwiązywanie Wam zadań

Dopóki mam zdrowie, postaram się Wam pomagać

Pozdrawiam! późną nocą
22 lut 01:49
kwiatuszek: dzięki wielkie naprawdę nie wiem jak ci się odwdzięczę, ale bardzo mi pomagasz
22 lut 14:07
Eta:
Postaraj się zdać dobrze egzamin maturalny!
22 lut 14:59
Eta: Zapytam: czy zrozumiałas to zadanie ?
22 lut 15:00