Eta:
Pomogę Ci:
sin
2α= 1 - cos
2α z jedynki tryg.
więc: piszę "a" zamiast alfa , bo mi wygodniej ok?
1 - cos
2a - cos
2a = 1/2
2 cos
a = 1 - 1/2
2 cos
a= 1/2 / :2
cos
2a = 1/4 to cosa = 1/2 lub cosa = - 1/2
u Ciebie a€ (0,90) więc Ićw.
czyli przyjmujemy wartości dodatnie funkcji
czyli cosa = 1/2 to sin
2a = 1 - (1/2)
2
to sin
2a = 3/4 to sin a =
√3/2 tylko dodatnią ( jak pisałam wyżej)
to tga = sina/cosa tga =
√3/2 * 2/1 =
√3
ctga = 1/ tga czyli tg a = 1/
√3 tga =
√3/3 ( po usunieciu niew.
czyli odp; sina =
√3/2 cosa = 1/2 tga=
√3 cgta =
√3/3
co się zgadza z tym ,że α= 69
0 €( 0,90)
Powodzenia! wystarczy?