matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Gufi:
Wiedząc, że tgx+ctgx=5/2, oblicz tg
4
x+ctg
4
x.
21 lut 20:36
krecik:
1 lip 22:42
bezendu:
5
tgx+ctgx=
/
2
2
25
tg
2
x+2tgxctgx+ctg
2
x=
4
25
tg
2
x+ctg
2
x=
−2
4
17
tg
2
x+ctg
2
x=
4
(tg
2
+ctg
2
)
2
−2(tgxctgx)
2
17
257
(
)
2
−2=
4
16
1 lip 23:22
krecik:
?
2 lip 18:04