pomocy
monil: kto umie niech mi pomoże- Wyrażenia Algebraiczne
Na podstawie przepisu rozwiąż zadania
Przepis na paluszki narzeczonej
Wziąć mąkę, cukier i jaja. Mąka ma ważyć siedem razy tyle co cukier, ; ważyć trzy razy
tyle co cukier. Wymieszać dolewając odrobinę przegotowanej wody tak aby twarde ciasto
otrzymać. Zostawiwszy je na trochę, aby odpoczęło, rozgrzać olej. Rozwałkować ciasto i
pokroić na paski długości 5 cm i grubości około 1 ½ cm. Smażyć na złoty kolor. Po
wyjęciu i odcedzeniu zanurzyć w płynnym miodzie.
1. Zapisz wyrażenia algebraiczne opisujące wagę każdego z użytych
produktów, oznaczając literą c wagę cukru.
2. Zapisz w najprostszej postaci wyrażenie opisujące w
ciasta, oznaczając literą c wagę użytego cukru.
, 3. Oblicz masę usmażonych paluszków, jeżeli masa cukru wynosi
a) 50 g. b) 60 g. c) 100 g. d) 200 g
4 Zapisz wyrażenia algebraiczne opisujące wagę każdego z użytych
. produktów, oznaczając literą m wagę mąki.
5. Zapisz w najprostszej postaci wyrażenie opisujące w
ciasta, oznaczając literą m wagę użytej mąki.
6. Oblicz wagę usmażonych paluszków , jeżli waga dodanej mąki wynosi
a) 70 g b)280g c)250g d)700g
7.Jedno jajo waży około 75g. Ile mąki można wziąć do wypieku tych ciastek, aby nie
udzielić jajek ?
informacja dodatnia do rozwiązania zadania Przyjmujemy, że usmażone paluszki
ważą tyle, co użyta maka, cukier i jaja.
21 lut 19:22
tim: Mąka ma ważyć siedem razy tyle co cukier, ; ważyć trzy razy tyle co cukier.
czegoś brakuje..
21 lut 19:24
monil: Przepis na paluszki narzeczonej
Wziąć mąkę, cukier i jaja. Mąka ma ważyć siedem razy tyle co cukier,a jaja mają ważyć
trzy razy
tyle co cukier. Wymieszać dolewając odrobinę przegotowanej wody tak aby twarde ciasto
otrzymać. Zostawiwszy je na trochę, aby odpoczęło, rozgrzać olej. Rozwałkować ciasto i
pokroić na paski długości 5 cm i grubości około 1 ½ cm. Smażyć na złoty kolor. Po
wyjęciu i odcedzeniu zanurzyć w płynnym miodzie.
21 lut 19:37
monil: ?
21 lut 20:21
tim: Mam nadzieję, że tak:
1.
c - cukier
mąka - 7 razy więcej = 7c
jaja - 3 razy więcej niż cukier = 3c
2. c + 7c + 3c = 11c
3. 50 = c, więc 11c = 50 * 11 pozostałe policzysz
4.
m = mąka
cukier = 1/7 m
jaja = 3/7 m
5. podobnie jak 2
6. podobnie jak 3
7. 3/7 m = 75g
m = 175g
21 lut 20:27