diofantyczne równanie pierwiastkowe
mikomaria: Może ktoś ma pomysł na rozw. rówanania w liczbach całkowitych a, b, c :
1/√a = 1/√b + 1/√c ?
(Zadanie z zeszłorocznej francuskiej olimpiady matematycznej )
Zadanie to jest poprzedzone poleceniem: "podaj jeden przykład pary liczb całkowitych (b,c)
spełniajających w/w równanie, gdy a=2010.
Ktoś pomoże
Dzięki.
M.
6 kwi 23:51
Mila:
1
√c*√b
=
√2010
bc
√2010cb=bc
2010cb=b2c2/:bc
2010=bc
b=2010:c np c=2 b=105
nie wiem czy o to chodzi skoro to olimpiada to pewnie trudne jakies
7 kwi 00:06
Godzio :
2010b
c =
b − 2√2010 * √b + 2010
c jest całkowite gdy b − 2√2010 * √b + 2010 jest dzielnikiem 2010b
wiec np.:
b − 2√2010 * √b + 2010 = 2010
√b(√b − 2√2010) = 0
√b = 2√2010