co dalej?
pomoc: log
2(x+1)−log
x+14≥1
log
2(x+1)−log
x+14≥log
x+1 x+1
log
2(x+1)≥log
x+1 4x+4
| logx+1x+1 | |
| ≥logx+1 4x+4 |
| logx+12 | |
jak dalej postępowac?
6 kwi 23:33
mikomaria: Trzeba podejśc od nieco innej strony. Zasada logarytmu musi być numeryczna, a niewiadoma
musisie pojawić w wyrażeniu logarytmowanym; tak wiec mamy:
logx+1 4 = 2 logx+12
logx+12 = log22 / log2 (x+1) = 1 / log2 (x+1)
Kładac (*) t = log2 (x+1), otrzymujemy nierównośc kwadratową na t, której rozwiązania
przyrównujemy do (*), skąd wyliczamy przedziały na x czyniace zadość nierównosci. Ot i
wszystko...
7 kwi 00:20