co dalej?
ilak: | sin2x | | cosx | | x | |
| * |
| =tg |
| −−czy jest to tozsamosc? |
| 1+cos2x | | 1+cosx | | 2 | |
| 2sinxcosx | | cos | | sinxcox | | cosx | | sinxcosx | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| =...co |
| 2cos | | 1+cos | | 2cos | | 1+cos | | 1+sinx | |
dalej?
6 kwi 23:24
mikomaria: Oj, chyba nie tak...
Przede wszystkim, trzeba wyjść od jednego ze wzorów na tang kata połówkowego:
tg (α/2) = sinα / (1+cosα), przeto;
sin 2x / (1+cos2x) = tg x = sinx / cosx = <pierwszy czynnik w iloczynie z lewej srony>.
wymnażając przez drugi i korzystając powtórnie ze wskazanego wzoru, otrzymujemy prawą stronę
równosci...
7 kwi 00:32
Eta:
Można skorzystać ze znanych ( bardzo przydatnych zależności)
1−cosa = 2sin2a2
1+cosa=
2cos2a2
1+cos2x= 2cos
2x
i teraz już........ "z górki"
| | 2sinx*cosx*cosx | |
L= |
| =
|
| | 2cos2x*2cos2x2 | |
| | sinx | | 2sinx2*cosx2 | |
= |
| = |
| =
|
| | 2cos2x2 | | 2cos2x2 | |
L=P
Pozdrawiam
7 kwi 02:52
ilak: dziekuje bardzo
7 kwi 07:43
madzia: Witam!
zadanko, Kupiono prostokątny plac. Na planie w skali 1:1000 boki tego placu mają długości 6,2cm
i 4,8cm. Ile zapłacono za ten plac,jeżeli jeden metr kwadratowy gruntu kosztuje 21zł. oblicz
długość przekątnej tego placu
7 kwi 08:38