matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wylicz X
Dawid:
Mam wyliczyć x (2x−
1
2
)
2
=3*27
6 kwi 22:31
kachamacha:
1
2x−
=9
2
6 kwi 22:32
Ja:
chyba zgubiliśmy wartość bezwzględną
6 kwi 22:41
asia:
a gdzie ona była?
6 kwi 22:44
Ja:
jeżeli usuwamy kwadrat to by się przydała ponieważ i owszem dla wyniku x=
19
4
wszystko działa dobreze ale dla x=−
17
4
to już trochę gorzej (mam nadzieję, że nie pomyliłem się w obliczeniach)
6 kwi 22:50