matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Marcin:
Proszę o pomoc w wytłumaczeniu i rozwiązaniu zadania.
1
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=−
x
2
+bx+1, xeR.
3
a)Dla b=0 rozwiąż nierówność f(x)≥x+1. b) wyznacz wartość współczynnika b, tak aby osią symetrii wykresu funkcji była prosta o równaniu x=6.
6 kwi 22:01
dobra rada:
a) dla b=0
1
f(x)≥x+1 => −
x
2
+1 ≥x+1
3
to: x
2
≤
−3x x(x+3) ≤0 => x€ .........
−b
b) oś symetrii : x= 6=
2a
−b
= 6
2*(−
1
3
)
to: b=......... dokończ
6 kwi 22:12
Marcin:
a) x€{0,−3} b) b= 36 Nie wiem czy dobrze myślę
6 kwi 22:22