Wyr. algebraiczne
Ace: Witam, mam problem z rozłożeniem takich wyrażeń (proszę o wytłumaczenie skąd się co bierze).
Potrzebuje je rozłożyć żeby rozwiązać całki wymierne:
a) x5−5x3+4x
b) x4+x2+1
c) x6+3x4−4
6 kwi 21:56
Bizon:
a) x
5−5x
3+4x=x
5−x
3−4x
3+4x=x
3(x
2−1)−4x(x
2−1)=(x
2−1)(x
3−4x)=x(x
2−1)(x
2−4) ....itd
6 kwi 22:05
Ace: a mógłbyś mi wytłumaczyć b − tam nie da się tak pogrupować ;s Dzięki z góry; )
6 kwi 22:21
Bizon: ... a tam napewno jest +1 .... ?
6 kwi 23:09
Jack:
x4+x2+1=(x2−x+1)(x2+x+1) (dziś to robiłem, chyba dobrze pamiętam)
6 kwi 23:10