Witam.Przydałaby mi się pomoc.."Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań"
Beata: Witam.
Jeżeli mógłby ktoś mi pomóc to będę baaardzo wdzięczna..
Proszę przynajmniej mnie pokierować bo już nie pamiętam jak to się rozwiązuje.. mianowicie:
Zadanie:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
y=3xdokwadratu +x−2
3x−y=1
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc
6 kwi 21:46
Beata: Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc..
6 kwi 21:55
b.: narysuj wykresy funkcji:
y=3x2+x−2
y=3x−1
punkty przecięcia (x,y) dadzą rozwiązania −− to graficznie
a algebraicznie: wylicz np. y z 2 równania i wstaw do 1., i rozwiąż otrzymane równanie
kwadratowe
6 kwi 22:05
Beata: ale to było tak jakby jedno równanie tylko przed tym taka klamerka. ma to jakies znaczenie?
6 kwi 22:18
Beata: y=3x2+x−2
3x−y=1
y=3x2+x−2
3x=y+1\3
y=3x2+x−2
x=13
Dobrze? póki co.. ?
6 kwi 23:16
b.: nie, ostatnie przekształcenie 2. równania jest błędne − zapomniałaś o 'y'
6 kwi 23:35
Mila: y=3x
2+x−2
3x−y=1
y=3x
2+x−2
y=3x−1
3x−1=3x
2+x−2
3x
2−2x−1=0
Δ=b
2−4ac
Δ=4+12=16
| | 2−4 | | −1 | |
x2=U{−b−√Δ{2a}= |
| =−2/6= |
| |
| | 6 | | 3 | |
policz y dla tych x
6 kwi 23:58