podziel wielomiany , napisz srawdzenie POTRZEBUJE TO NA DZISIAJ !!!!
gumiśśśśśśśśśśśśśśśśś:
A (X4-x3-2x2+3x-3):(x2-x+1)
B (X5+3X3-5X2+X-16):(x2+2)
21 lut 19:01
Eta:
A/ ( x4 - x3 - 2x2 +3x - 3) : ( x2 - x +1) = x2 - 3
- x4 +x3 - x2
---------------------
= = - 3x2 +3x - 3
3 x2 - 3x +3
------------------
= = = bez reszty
sprawdź:
( x2 - x + 1)( x2 - 3) = wymnóż poredukuj i wjdzie Ci
x2 - x3 - 2x2 + 3x - 3
B) podobnie:
x5 +3x3 - 5x2 +x - 16 ) : ( x2 + 2) = x3 +x -5
- x5 -2x3
--------------
= x3 - 5x2
- x3 - 2x
--------------
= - 5x2 - x - 16
5x2 + 10
-----------------
= - x - 6 ---- reszta z dzielenia
spr; ( x3 +x - 5) ( x2 +2) + ( -x - 6)
wymnóż zredukuj i otrzymasz wielomian , który dzieliłaś(eś)
21 lut 19:28
21 lut 20:00
Eta: Nic nie poradzę!
Zobacz tutaj na stronie " Dzielenie wielomianów"
Wszystko będzie jasne ! Powodzenia!
21 lut 20:09
podziel wielomiany , napisz srawdzenie POTRZEBUJE TO NA DZISIAJ !!!!: MOŻNA ODJĄĆ 2X OD 5X
2 
?
21 lut 20:19
21 lut 20:30