prawdopodobieństwo.Jak obliczyc ?
ola: 1.W drużynie sportowej jest 10 chłopców i 20 dziewcząt.Wybieramy losowo 2 osoby.A następnie
spośród nich jedna.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania chłopaka.
2.Z ilu osób składa się klasa ,jeśli 2 osobową delegację można wybrać na 22 sposoby ?
6 kwi 21:32
ceaser I: 2.Kombinacje n z 2=22
6 kwi 21:34
b.: 2.
| | | |
| = 22 => n=? (ale nie będzie rozwiązań − coś jest nie tak z danymi) |
| | |
1.
formalnie pewnie trzeba liczyc z p−stwa warunkowego (ktore czesto sie robi 'na drzewku'),
chociaz mniej formalnie (przynajmniej nie wiem jak to uzasadnic na poziomie szkolnym) mozna
tak: wybieramy losowo jedna osobe z losowo wybranej dwuosobowej reprezentacji, to tak samo,
jakby od razu wybrac losowo jedna osoba (druga osoba z tej pary nie ma znaczenia).Stąd szukane
(to moze nie wystarczyc jako uzasadnienie, ale przynajmniej szybko można znaleźć wynik)
6 kwi 21:40
ola: przepraszma miało byc 55
6 kwi 21:41
b.: nie ma za co, zmień sobie 22 na 55 i rozwiąż
6 kwi 21:42
ola: dzięki wielkie
6 kwi 21:46