zad
MAT. ROZSZERZONA: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=3x2−x+4 oraz punk M= (1,y0) należący do wykresu tej
funkcji. Wyznacz współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji w punkcie M. Wyznacz
równanie tej stycznej.
6 kwi 21:14
Bizon:
jeśli punkt należy do wykresu tej funcji to spełnia równanie yo=3−1+4 yo=6
liczymy pochodną y,=6x−1 y,(1)=5
Mamy zatem tgα stycznej i punkt M=(1,6)
l: y−6=5(x−1) y=5x+1
6 kwi 21:38
??: Czy idzie to zadanie wyliczyc bez pochodnej?
9 kwi 15:39
??: hmmm, idzie czy nie idzie?
9 kwi 16:01
Bizon: raczej nie
9 kwi 16:04
Godzio :
Idzie
9 kwi 16:05
Godzio :
M(1,y) ⇒ f(1) = 3 − 1 + 4 = 6
M(1,6)
y = ax + b
6 = a + b
b = 6 − a
y = ax + 6 − a
ax + 6 − a = 3x2 − x + 4
3x2 − x(1 + a) + a − 2 = 0
Δ = 0 −− bo prosta ma jeden punkt wspólny ze styczną:
Δ = (1 + a)2 − 12(a − 2) = 1 + 2a + a2 − 12a + 24 = a2 − 10a + 25 = (a − 5)2 = 0 ⇔ a = 5
Odp:
y = 5x + 1
9 kwi 16:09
??: dzieki, godzio, kurcze prosze Cie tylko nie zostan nauczycielem....
9 kwi 16:21
Godzio : 
Zobaczymy
9 kwi 16:27