pomocy
Maciek1992: Proszęęęęęęęęęę o Pomoc . Nie potrafię tego zrobić.
Spośród liczb 1,2,3,...,2n−1,2n losujemy ze zwracaniem dwa razy po jednej liczbie. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że iloraz pierwszej wylosowanej liczby przez drugą należy do
przedziału (1,2> .
6 kwi 21:13
Maciek1992: Pomooooocyyyyyyy ! Proooszę.
6 kwi 21:27
Vizer: Nic mi nie przychodzi do głowy niż liczyć na piechotę i znalezienie jakiejś własności jaka się
może pojawić i wykorzystanie jej.
6 kwi 21:28
Maciek1992: wynik ma wyjsc 14
6 kwi 21:28
Maciek1992: prubuje to juz godzine robic

i Nic
6 kwi 21:30
Maciek1992: Gdyby ktoś coś wymyślil to niech napisze przynajmniej sposobik jakiś

Dzięki z Góry.
6 kwi 21:33
dobra rada:
Doradzę tak

|Ω| = 2n*2n= 4n
2
| | x | | y | |
A −−−− pary (x,y) spełniają warunek : |
| lub |
| należą do przedziału(1,2>
|
| | y | | x | |
rozpatrz takie warianty:
1
o , wybieramy pierwszą 1 , to do niej możemy dobrać tylko 2
czyli dla n=1 −−−− 1 możliwość
2
o dla n=2 możemy dobrać k={1,2,3,4}
| | 2 | | 3 | | 4 | | 4 | |
i mamy: |
| , |
| , |
| , |
| => 4 możliwości
|
| | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | |
dla n=2 −−−−− 4 możliwości
3
o dla n=3 możemy dobrać k={1,2,3,4,5,6}
| | 2 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 6 | | 6 | | 6 | |
i mamy |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
|
|
| | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 5 | |
dla n= 3 mamy 9 możliwości
itd.... dla n= 4 −−−− 16 możliwości
zauważ,że
"pięknie" ... układają się w ciąg:
1, 4, 9, 16, 25, 36,.... = 1
2, 2
2, 3
2, 4
2 ,5
2, 6
2 ,.....
to dla n mamy n
2 −−−− możliwości
to: |A|= n
2
6 kwi 21:52
Maciek1992: Dziękuję Bardzo
6 kwi 21:54
dobra rada:
6 kwi 21:55