awdawdawdad
karolajnn: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rózne rozwiązania rzeczywiste ujemne?
c) x2−2mx +m2−4=0
licze delte wychodzi mi 16, a musze sprawdzić kiedy delta jest większa od 0. Teraz pytanie. Czy
jeżeli delta wychodzi mi 16 do po prostu należy do R, czy musze liczyć x1 i x2 i odczytać z
wykresu. x1 wychodzi mi m−2 i co mam z tym zrobić?
6 kwi 21:10
zdesperowany student: Δ>0
x1*x2>0
x1+x2<0
6 kwi 21:11
ICSP: Widzę że cały dzień przy zadaniach funkcji kwadratowej z parametrem

.
Delta powinna być uzależniona od m np:
Δ = m
2 − 1
Wystarczy rozwiązać nierówność
m
2 − 1 > 0 ⇔ m ∊R/<−1;1>. To był tylko taki przykład przytoczony. Jeżeli jednak delta wyszła
bez parametru m to wtedy funkcja kwadratowa ma zawsze dwa pierwiastki bez względu na parametr
m.
6 kwi 21:12
karolajnn: To zadanie rozwiązane, jednak jest jeszcze jedno, w którym prosiłbym o dokładne rozpisanie.
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiasktów równania
x2−mx+m2−3m −2=0 jest największa
6 kwi 21:19
karolajnn: pomoże ktoś ?
6 kwi 21:36
karolajnn:
6 kwi 21:48
nalfa: skądś Cie znam
6 kwi 21:50
karolajnn: ?
6 kwi 21:56
nalfa: kk
6 kwi 21:57