Trygonometria
Kasia:

1. Wyznacz x.
2. Oblicz wartość wyr.
a) (cos
2 30− 3tg 30 x tg60): (1−3tg45)
3. Sprawdź, czy zachodzi równość:
(1/cosα) − (cosα/1+sinα)=tgα
6 kwi 20:56
ICSP: liczysz liczysz wysokość(mnie oznaczyłaś rysunku ładnie to według mnie wysokość to od kąta
prostego do 45.
x = h
6 kwi 21:00
Kasia: No tak, to wiem, ale dzięki czemu mam wyznaczyć długości tego drugiego trójkąta? Potrzebuję
przeciwprostokątną.
6 kwi 21:04
ICSP:

α = 30
o
tg30
o =
| | x | |
tg30o = |
| . Jak widzisz nie potrzebujesz przeciwprostokątnej. |
| | x+10 | |
6 kwi 21:08
Kasia: Dziękuję bardzo, masz ode mnie piwo
6 kwi 22:20