pomocy , męczę się nad tym i nie wiem jak to zrobić, proszę pomóżcie
Uczeń : pomocy , męczę się nad tym i nie wiem jak to zrobić, proszę pomóżcie
w ostrosłupie prawidłowym prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 3√2 cm , a kąt
nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 45*. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
6 kwi 20:53
ceaser I: a masz podane, przekątna podstawy jest równa R, a R=1/2przekątnej czyli R=1/2a√2, przy czym a
masz podane H i R tworzą kąt prosty i kąt masz podany 45 stopni, obliczasz wysokośc z tangensa
45
6 kwi 21:05
Uczeń : fajnie ale nie bardzo wiem w czym mi to pomogło.... może jakiś przykład mogę prosić ?
6 kwi 21:15
ceaser I: Pp=a2=18
d=a√2=6
R=3
tg45=H/R
H=3
V=1/3Pp*H
V=18
zgadza sie z odp?
6 kwi 21:19
Uczeń : w tym sęk, że nauczycielka dała nam zadania, lecz bez odpowiedzi, więc pozostaje mi wierzyć, że
Twoje rozwiązanie jest dobre
6 kwi 21:23