ciągi geometryczne
MARK: 1. Znajdź pięć początkowych wyrazów ciagu geometrycznego , jeśli:
a) a1=2,......a2=10
b)a2=4,...,a1=2
c)a4=-1/3,.....,a5=1/9
d)a2=1/2,....a6=2
e)a3=pierwiastek z 3,....a6=27 pierwiastków z 3
f)a1=6,...,a5=1/9a3
21 lut 18:21
Eta:
a) a1 = 2 a2 = 10 to q= 10/5 = 2
czyli a1 = 5 a2 = 10 a3 = 50 a4 = 250 a5 = 1250 .....
b) podobnie.
c) a5/ a4 = q czyli q= (1/9)/ ( - 1/3) to q= - 1/3
a4 = a1 *q3 to a1 = a4 / q3 to:
a1 =(-1/3) / ( - 1/3)3
a1 = 9 q = -1/3
to; wyrazy są; 9, - 3, 1, - 1/3 , 1/9, - 1/ 27, .......
pozostałe policz podobnie sam! dasz juz radę!
22 lut 15:46
mark : Eta dziękuję zrobiłem
22 lut 18:06
Eta: Ok! Cieszę się
22 lut 22:17
Eta: Poprawię bo widzę "chochlika"
a)a1= 2 a2 = 4 a3 = 8 a4 = 16 a5 = 32
Pomyłkowo wzięłam za q= 5 ( nie wiem czemu?)
zwykłe przeoczenie ! Przepraszam za ten błąd!
23 lut 01:33
ulaat: To chyba nie w tym miejscu ten "chochlik" się wkradł... q=a2/a1=10/2=5
23 lut 08:05