MAT. ROZSZERZONA
MAT. ROZSZERZONA: dana jest funkcja określona wzorem f(x)=3x2−x+4 oraz punk M= (1,y0) należący do wykresu tej
funkcji. Wyznacz współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji w punkcie M. Wyznacz
równanie tej stycznej
prosze o wyliczenie tego zadania, może być nawet sama koncówka jeżeli nie chce sie komuś pisać
prosta wyszłą mi y=9,5x−3,5
a punkt M (1,6)
czy wyliczylem te zadanko dobrze?
dzieki za pomoc
powodzenia
6 kwi 20:47
MAT. ROZSZERZONA: yyy jednak prosta inna wyszla y=5,5x+1/2
6 kwi 20:52
MAT. ROZSZERZONA: moze ktoś to sprawdzic? poprawic?
6 kwi 20:54
MAT. ROZSZERZONA: albo moze jednak y= 6,5x−0,5
6 kwi 20:58
MAT. ROZSZERZONA: moze ktos mi to sprawdzic?
6 kwi 20:59
ceaser I: jak wyznaczyłes styczna do punktu M?
6 kwi 20:59
MAT. ROZSZERZONA: yyy, nie wiem czy dobrze, ale podstawilem za x 1
jezeli chodzi o parabole, to sie zgadza dla tej paraboli dla x=1 y=6
jezeli narysuje parabole w programie
http://www.wolframalpha.com/
3x
2−x+4 to dla x=1 y=6
6 kwi 21:01
MAT. ROZSZERZONA: odswiezam
6 kwi 21:03
ceaser I: nigdy nie rysowałem stycznej do paraboli
6 kwi 21:07
MAT. ROZSZERZONA: jest tu ktos kto to potrafi sprawdzic?zrobic?
6 kwi 21:09
MAT. ROZSZERZONA: hmm, kto to zrobi?
6 kwi 21:13
kamis:
f'(x) = 6x − 1
M = (1, yo)
f'(1) = 5 = tgα = a
y = 5x + b
6 = 5 + b
b = 1
y = 5x + 1
6 kwi 21:22
MAT. ROZSZERZONA: dlaczego 6x−1?
6 kwi 21:25