Funkcja liniowa, bardzo proszę o pomoc.
Kasia: Funkcja liniowa:
1. Dla jakiej wartości a funkcja f(x)= (2/3 − 2a)x+a−4
a) jest malejąca
b) przecina dodatnią półoś osi y
2. Dana jest prosta y=−2x−4
a) napisz równanie prostej równoległej do danej
b) prostopadła do danej przechodzący przez punkt P=(6;−1)
6 kwi 20:45
ICSP: dla funkcji lionwej danym równaniem:
y = ax + b
funkcja jest malejąca gdy
a<0
funkcja przecina dodatnią oś y dla b>0
6 kwi 20:47
Kasia: dziękuję bardzo

a co z 2? To są wzory, czy coś? Liniowa (niby prosta), ale dla mnie czarna magia
6 kwi 20:58