adawdawd
karolajnn: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywsite różnych znaków
x2 −2(m−1)x +2m+1=0
Δ≥0
a≠0
x1 x2<0
Δ= 4m2 −16 m∊ <0;∞) v <4;∞)
x1x2<0⇔m∊(−∞;0,5)
Odpowiedź (−nieskoń.; 0,5)
Mam błąd w delcie, mógłby ktoś ją dla mnie rozpisać/
6 kwi 20:44
Przetłumacz ;): Δ>=0 ⇔ 4(m−1)2 − 4(2m+1) ⇔4m2−8m+4 −8m−4⇔4m2−16m⇔m2=4⇒ m=2 m=−2
6 kwi 20:47
karolajnn: Dlaczego nie moge wyciagnac przed nawias 4m i będzie 4m(m2−4)
i wtedy 4m=0 lub m2−4=0 i wtedy wychodzi ze m nalezy(0;niesk) i tak samo tylko że od 4.
6 kwi 20:58
Artur: Dobrze karolajnn,
6 kwi 21:01
Artur: Przetłumacz zgubił m przy 4 w przedostatnim działaniu
6 kwi 21:01
Artur: 4m(m−4) bez m2
6 kwi 21:03
karolajnn: Ale jemu wyszedł dobry wynik.... m=2 v m=−2 a mi wychodzi zupełnie inaczej mógłby ktoś mi to
wytłumaczyć ?
6 kwi 21:03
karolajnn:
6 kwi 21:10
karolajnn: jednak jemu niekonieczne wyszedl dobry wynik, jednak delta musi miec cos z minusem zeby
zgadzało sie z odpowiedzi.
6 kwi 21:10
adax: Δ=[−2(m−1)] 2 − 4*(2m+1)= 4(m−1)2 −8m−4= 4(m2−2m+1)−8m−4=4m2−8m+4−8m−4=4m2−16m
4m2−16m=0
4m2=16
m=2 v −2
6 kwi 21:14
Artur: adax skąd z tego 4m2−16m=0 wzieło Ci się to 4m2=16 Co z m przy 16
6 kwi 21:15
karolajnn: własnie
6 kwi 21:20
adax: a przepraszam mój błąd
powinno być
4m2−16m=0
4m(m−4)=0
x1=0
x2=4
a jak powinno wyjść?
6 kwi 21:22
karolajnn: Mam obliczyć kiedy delta jest ≥0 wychodzą liczby dodatnie lub 0. A musi być coś ujemnego
mniejszego od 0,5 żeby wszystko sie zgadzało ..
6 kwi 21:24
karolajnn: Na górze masz równanie i polecenie.
6 kwi 21:25
bezskutecznie: z delty 4m(m−4)>0
czyli <−∞,0)u(4,∞)
i wzory vietea
c/a<0
2m+1<0
m<−1/2
6 kwi 21:29
bezskutecznie: zapomniałem dodać żebyć wzięła część wspólną czyli m<1/2 (ostatecznie)
[mam nadzieje, że to nie klasa maturalna bo jak czytam takie pierdoły to sie aż łapię za
głowę!]
6 kwi 21:31
karolajnn: 4m>0
m>0
m∊(0;∞)
nie sądzisz ?
6 kwi 21:34
adax: c/a<0
2m+1<0
2m<−1
m<−1/2
część wspólna m<−1/2
6 kwi 21:43
karolajnn: tak tak tak, ale musze miec przeciez delte, która musi być od −∞, żeby ta czesc wspol;na była
6 kwi 21:48
adax: deltę już jest obliczona
m∊ <0;∞) v <4;∞)
6 kwi 21:51
karolajnn: rozwiązaniem jest częśc wspólna delty i x1x2 z założeniami. Jak mogą mieć część wspólna, jeśli
delta jest powyżej 0.
6 kwi 21:57
bezskutecznie:

na rysunku x dla których nierówność delty jest spełniona, dodaj do tego warunek c/a<0 czyli
x<1/2 i wyjdzie część wspólna x<1/2
obyśmy się więcej nie spotkali
6 kwi 22:03