Prośba o rozwiązanie. Zadanie z parametrami
Maćko: Dla jakich wartości parametru m(meR) równanie x2+(m+2)x+m2−2m+1=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste ujemne?
6 kwi 20:42
Przetłumacz ;): Δ>0
x1x2>0
6 kwi 20:44
dobra rada:
Δ>0
i
x1+x2 <0
i
x1*x2 >0
6 kwi 20:47
Przetłumacz ;): dobra rada,, czy koneczny jest x1+x2 <0 ? zmienia to jakoś wynik?
6 kwi 20:48
dobra rada:
"przetłumaczam",że dwa warunki podane przez Ciebie
Przetłumacz to za mało
6 kwi 20:50
dobra rada:
jeżeli x1 i x2 dodatnie , to też x1*x2 >0
6 kwi 20:51
Przetłumacz ;): no ale mają być dwa pierwiastki ujemne, a iloczyn ujemnych liczb da liczbę większą od zera...
(x1*x2 >0) co wnosi co x1+x2 <0
6 kwi 20:52
Przetłumacz ;): aa tak grrr...
6 kwi 20:52
dobra rada:
6 kwi 20:53
adax: A więc:
Δ>0
x
1*x
2>0
x
1+x
2<0
a≠0 (warunek jest już spełniony bo a>0)
Δ=(m+2)
2 − 4 *(m2−2m+1) = m
2 + 4m + 4 − 4m
2 + 4m − 4= −3m
2 + 8m
−3m
2 + 8m>0
Δ=64
p(64) = 8
x
1= −8−8/−6 = 2 i 2/3
x
2= −8+8/−6= 0
a<0, więc ramiona paraboli skierowane są w dół.
m∊(0;2 i 2/3)
x
1*x
2>0
c/a>0
m2−2m+1/1>0
Δ= 4−4=0
x
0=−b/2a = 2/2=1
m∊{1}
x
1+x
2<0
−b/a<0
−(m+2)/1<0
−m<2
m>−2
m∊(−2; +
∞)
dla parametru m = 1, ale sprawdź, bo już nie myślę
6 kwi 20:57