Proszę o pomoc, bardzo.
Kitty: Hej!
| | 2 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| − 1 |
| | x−1 | |
a) podaj dziedzinę i zbiór wartości
b) oblicz, dla jakich argumentów dana funkcja przyjmuje wartości równe 5
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć/ zrobić
Byłoby miło
6 kwi 20:40
Atime: Funkcja homograficzna określona jest wzorem: f(x) = ax−p + q
u Ciebie widać że a = 2 p = 1 q = −1
a)
Dziedzina:
wszystkie x dla których da się obliczyć wartość funkcji. Skoro jednak nigdy mianownik nie może
być zerem (nie dziel przez zero) to znaczy że x − 1 ≠ = czyli x ≠ 1
czyli dziedzina funkcji fachowo wygląda: Df: x ∊ ℛ − {1}
Zbiór wartości:
wszystkie wartości funkcji dla których można znaleźć jakiś x (poza x=1 który wyrzuciliśmy z
dziedziny). Ale skoro mamy ułamek 2x−1 to wiemy że on nigdy nie będzie równy 0 czyli
funkcja nie przyjmie nigdy wartości −1 (liczba która stoi obok ułamka). czyli fachowo: f(Df) ∊
ℛ − {−1}
A najprościej: zawsze x należy do rzeczywistych poza p, a f(x) należy do rzeczywistych poza q
b) f(x) = 5 czyli 5 = 2x−1 − 1 // przerzucamy (−1) na drugą stronę:
6 = 2x−1 // mnożymy obie strony razy (x−1)
6x − 6 = 2
6x = 8
x = 43
6 kwi 20:50