Wielomiany - prosze o pomoc
Magda: Wielomiany − prosze o pomoc
1. Wyznacz wspołczynniki a i b dla których wielomiany P(x)= 3x
4 − 7x
3+4x
2−7x+6 oraz a(x)
(x−2)(3x
−2)(3x
3−x
2+ax+b) są równe.
2. Wyznacz takie wartosci a i b dla których pierwiastki wielomianu P(x) − 3x
3+ax
2+bx+9 sa
liczby 3,−3
3. Rozłóż wielomiany na czynniki:
a) 2x
2 + 2x
b)x
4+5x
3=6x
2
c)
18 − 8x
3
d)27+27x+9x
2+x
3
e) x
3−3x
2+2
4. Rozwiąż równania
a)x
3−7x
2−3x+21 = 0
b)9x
4−16=0
c)(x
2+x)
2 − 400 = 0
Prosze o pomoc, musze to zrobic na jutro
6 kwi 20:36
Magda: prosze napisac czy ktos sie tego podejmuje
6 kwi 20:41
ICSP: 1. Wymnóż i przyrównaj współczynniki.
2. Wylicz trzeci pierwiastek i wymnóż
6 kwi 20:44
Magda: ale jak w tym 2 wyliczyc 3 pierwiastek:( bo ja naprawde tego nie rozumiem w ogole

moglbys mi
pomoc?
6 kwi 20:48
Michau: 3. a) 2x(x+1)
b) x
2(x
2+5x−6)=x
2(x+6)(x−1)
d)(x+3)(x
2+6x+9)=(x+3)
3
e)x
2(x−1)−2(x
2−1)=x
2(x−1)−(2x+2)(x−1)=(x
2−2x−2)(x−1)=(x−1)(x−(1−
√3))(x−(1+
√3))
6 kwi 20:48
ICSP: ok, drugie zrobie. Pierwsze już sama.
6 kwi 20:48
Magda: dziekuje
6 kwi 20:49
ICSP: 2.
mamy dane:
x
1 = 3
x
2 = −3
x
3 = p (lub inna zmienna jak wolicz tylko nie x ani y)
a = −3
d = 9
dla wielomianu III stopnia:
ax
3 + bx
2 + cx + d. Zapisujemy to jako a(x−x
1)(x−x
2)(xx
3) konkretniej dla twojego
przykładu:
−3(x−3)(x+3)(x−p). Nie trudno zauwazyć że d będzie równe: (−3)*(−3)(3)(−p). Zapisujemy więc
równanie
| | 1 | |
9 = 9 * (−3p) ⇔ p = − |
| . |
| | 3 | |
Twój wielomian ma postać:
−3(x−3)(x+3)(x+
13). Wymnóż to i podaj wartości a i b
a = −1
b = 27
6 kwi 20:56
ICSP: jednego minusa zgubiłem:( Myślę już ze się domyślisz gdzie
6 kwi 20:56
Michau: 4. a) x
2(x−7)−3(x−7)=0
(x
2−3)(x−7)=0 => x=−
√3 v x=
√3 v x=7
b)(3x
2−4)(3x
2+4)=0
| | 2{p3} | | 2{p3} | |
(√3x−2)(√3x+2)(3x2+4)=0 => x= |
| v x=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
c)(x
2+x−20)(x
2+x+20)=0
(x−4)(x+5)(x
2+x+20=0 => x=4 v x=−5
6 kwi 20:57
Magda: tak tak , domysliłam sie , dziekuje
6 kwi 20:57
Magda: −3(x−3)(x+3)(x−p). Nie trudno zauwazyć że d będzie równe: (−3)*(−3)(3)(−p).
nie rozumiem dlaczego:(
.
6 kwi 21:07
Magda: (−3)*(−3)(3)(−p)
to skad tam wyszlo 9 * (−3p)
6 kwi 21:10
Magda: dobra juz do tego doszłam
6 kwi 21:13
ICSP: (−3)(−3) = 9
3 − (−p) = (−3p)
9 * (−3p)
6 kwi 21:13
ICSP: i znowu minusa zamiast znaku mnożenia:(
6 kwi 21:13
Magda: w tym pierwsyzm mi głupoty wychodza:(
6 kwi 21:18
Magda: 1. Wyznacz wspołczynniki a i b dla których wielomiany P(x)= 3x4 − 7x3+4x2−7x+6 oraz a(x)
(x−2)(3x−2)(3x3−x2+ax+b) są równe.
Prosze pomozcie bo im wyszly dziwne rezczy i nie wiem co dalej. wgl nie wiem czy to dobrze
wyliczyłam ale zatrzymałam sie na
3x4−7x3+4ax2−bx−2b ...nie wiem co z tym zrobic, i czy wgl tak mi powinno wyjsc ehh:(
6 kwi 21:19
ICSP: Nie sprawdzam twoich obliczeń:
4ax2 − bx − 2b.
4x2 − 7x +6
współczynniki przy tych samych potęgach muszą być równe.
4a = 4
−b = −7
−2b = 6
Sprzeczne gdzieś musi być błąd w obliczeniach.
6 kwi 21:22
Magda: no własnie tak mi też wychodzi, i nie wiem wrrrrr...mam dośc tej matmy
6 kwi 21:23
ICSP: (x−2)(3x−2)(3x3−x2+ax+b) − ten wielomian jest stopnia 5 co jest sprzeczne z warunkami zadania.
6 kwi 21:24
Magda: a jak mam ax2 + 2x2 to jak to sumuje?
6 kwi 21:25
ICSP: wyciagnij x2 przed nawias.
6 kwi 21:26
Magda: czyli ze tego sie nie da rozwiązac?
6 kwi 21:27
Magda: ale nie no bo zatrzymałam sie na takim czyms
3x4−x3+ax2+bx−6x3+2x2−2ax−2b = 3x4−7x3........i dalej juz tego nie umiem zsumowac
6 kwi 21:27
Anka: hej mam problem

otóż on :
Wiadomo, że (x
2 + bx + c)(x − 3) = x
3 − 6x
2 + 7x + 6
Wyznacz współczynniki b i c.
HELP .!
29 maj 21:14
Anka: hej mam problem

otóż on :
Wiadomo, że (x
2 + bx + c)(x − 3) = x
3 − 6x
2 + 7x + 6
Wyznacz współczynniki b i c.
HELP .!
29 maj 21:14
krystek: Wymnażaj i porównujesz współczynniki.
jak masz jak wcześniej napisała Magda to wyłączasz przed nawias.ax2 +2x2=(a + 2)x2
29 maj 21:18