parametry !!
anna: dla jakiej wartości parametru m suma kwadratów rozwiazan rzeczywistych rownania jest
najmniejsza:
1. x2 + (m−6)x+m−7=0
6 kwi 20:12
Michau: x
12+x
22=x
12+2x
1x
2+x
22−2x
1x
2
Δ>0
1)(m−6)
2−4m+28>0
f(p)=q − ekstremum w tym wypadku minimum
| | Δ | |
2)(x1+x2)2−2x1x2= − |
| − to wyliczasz ze wzorów viete'a i bierzesz iloczyn z |
| | 4a | |
warunkiem pierwszym
6 kwi 20:23
adax: A więc tak:
Δ>0
Δ=b2−4ac = (m−6)2 − 4*1*(m−7)=m2−12m+36 − 4m+28=m2−16m+64
m2−16m+64≥0
Δ=256−256=0
x1= −b/a =16/1=16
x∊R\{16}
x12+x22= (x1+x2)2 − 2x1*x2= (−b/a)2 − 2c/a= (m−6)2− 2* (m−7) /1=
m2−12m+36−2m+14=m2−14m+50
mw= − b/2a = 14/2= 7
6 kwi 20:32