pomoc
pięknotka: √3√3
6 kwi 20:09
Michau: 3
6 kwi 20:09
pięknotka: czemu tak to wyjdzie?
6 kwi 20:10
ozi: Zawsze pierwiastek pomnożony przez taki sam pierwiastek da liczbę, która jest pod
pierwiastkiem.
Czyli
√2*√2=2
√3*√3=3
itd
6 kwi 20:12
sysis: mnożąc dwa pierwiastki o takiej samej podstawie, to wynikiem będzie liczba podpierwiastkowa
6 kwi 20:12
pięknotka: ale ta pierwsza trójka to jest pod dużym pierwiastkiem i tamta druga trójka też jest pod
pierwiastkiem swoim i jeszcze tj pierwszej trójki to też wyjdzie 3 tak?
6 kwi 20:14
pięknotka: TO BEDZIE 3 TAK?
6 kwi 21:22
ceaser I: √3*3=√9=3
6 kwi 21:23
b.:
> ale ta pierwsza trójka to jest pod dużym pierwiastkiem i tamta druga trójka też jest
> pod pierwiastkiem swoim i jeszcze tj pierwszej trójki to też wyjdzie 3 tak?
nie, jeśli ta druga trójka jest pod dwoma pierwiastkami, wtedy będziemy mieli inny wynik
ponieważ nie za bardzo się da wpisać piętrowe pierwiastki, napiszmy najpierw inaczej liczbę pod
duzym pierwiastkiem:
a = 3√3 = 3*31/2 = 33/2
i teraz jak ja spierwiastkujemy, to otrzymamy
√a = √ 33/2 = 33/4 (= 4√27 )
7 kwi 10:19
pomagacz:
lub:
√x*√x = (√x)2 = (x12)2 = x1 = x
7 kwi 11:11