Rozwiąż
Wydi: W pudełku jest 9 kartek.Zapisano na nich następujące liczby:
1-2-3-4-5-6-8-9-11
na każdej kartce zamieszczono 1 liczbę.
Z pudełka wyjęto równocześnie 3 kartki.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) dokładnie na 1 kartce napisana jest liczba nieparzysta.
b) na żadnej nie ma liczby parzystej.
Proszę o pokazanie jak się takie zadania robi

Pozdrawiam!
21 lut 18:13
Eta: Rozwiązuję
21 lut 18:23
Eta:
w pudełku mamy: 4 -- liczby parzyste i 5 --- liczb nieparzystych
9! 6! *7*8*9
mocΩ= C93 = ----------- = -------------- = 84
3! * 6! 6! * 1*2*3
zd. A ---- dokładnie jedna jest nieparzysta
czyli jedną wyjmiemy z 5 -ciu
to pozostałe dwie z 4 - ech
zatem mocA = C51*C24
policz te kombinacje i otrzymasz:
mocA = 5 * 6 = 30 czyli P(A)= 30 /84 = 5/14
zd. B --- same liczby nieparzyste czyli 3 z 5 - ciu
5!
mocB = C53 = --------= 10 to P(B) = 10 /84 = 5/41
3! *2!
21 lut 18:34
alekej: Jezu, ale tego nakupkałeś tutaj,
21 lut 18:36
Eta:
To źle , czy dobrze? .....

tak sie to liczy

Poproszę o " dziękuję " Pozdrawiam!
21 lut 18:48
Wydi: Ależ oczywiście dziękuje bardzo

21 lut 18:58