6 kwi 20:05
zbyszek: ponawiam prosbe
6 kwi 20:17
Atime: tgα = Hl+x
tgβ = Hx ⇒ x = Htgβ
H = tgα(l + Htgβ)
H − Htgαtgβ = l*tgα
H(1 − tgαtgβ) = l * tgα
H − spróbuj wyliczyć to dalej. powinno wyjść ale nie daje głowy
6 kwi 20:25
Atime: aa, za x podstawiłem odcinek między kątem β a wieżą
6 kwi 20:25
zbyszek: cos nie tak wlasnie
6 kwi 20:28
zbyszek: mozesz jeszcze raz napisac? dzieki
6 kwi 20:29
Atime: Wszystko ładnie wychodzi, ale jak napisze tu ułamki piętrowe to chyba nieczytelnie będzie.
Podziel obie strony równania przez (1 − tgαtgβ) a potem podstaw zamiast 1 tgβtgβ i
wszystko ładnie wychodzi
6 kwi 20:36
zbyszek: ok, dobrze wyszlo dzieki
6 kwi 20:45