D
MADZIEK: INNYM POMOŻECIE A MI Z ZADANIEM TO NIE

BEZ ŁASKI SIĘ PROSIĆ NIE BEDE
21 lut 18:07
lol: A ty co laske robisz ze mozna ci rozwiazac?

Ogarnij sie dziewczyno , nikt tu nie ma obowiazku robic niczego.
21 lut 18:13
Eta:
Ja mogę Ci pomóc!
Powinieneś jednak grzecznie poprosić!
Równie grzecznie .... przynajmniej podziękować!
Zdecyduj teraz sam !... czy chcesz pomocy? czy też nie!
Czekam!
21 lut 18:19
MADZIEK:
JEJKU POPROSTU NIE POTRAFIĘ ZROBIĆ TEGO ZADANIA, JESTEM SŁABA W MATMY

I NIE MAM DO
KOGO SIĘ ZWRÓCIĆ Z POMOCĄ

W trójkącie ABC bok |AB|=18, bok |AC| podzielono w stosunku 2:3:4 i punkt podziału
połączono z bokiem BC odcinkami równoległymi do AB. Wyznacz długości tych odcinków.
21 lut 18:28
tim: Wystarczy skorzystać z twierdzenia Talesa →
553
21 lut 18:36
Eta:
Tak jak podpowiada " tim" z tw. Talesa:
C
/ \
4/9 *AC / \
/ \
A" /..............\ B"
/ \
3/9* AC / \
A' /........................\ B'
/ \
2/9 * AC / \
A /............18................\ B
IABI IA'B'I
--------= --------- to IA'B'I = 18 * 7/9 bo IA' CI = 7/9
IACI IA'CI to IA'B'I = 14
podobnie wylicz: IA"B"I
IABI IA"B"I
------- = ---------- to IA"B"I = 18* 4/9 bo IA"CI = 4/9
IACI IA"CI to IA"B"I = 8
21 lut 19:04