funkcja i jej własności - monotonność
aero23: | | 2 | |
Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x)= |
| , gdy x∊R\{0}, jest: |
| | x | |
a)malejąca w przedziale (−
∞;0)
b)malejąca w przedziale (0;+
∞). Czy funkcja f jst nakejąca w zbiorze R\{0} ?
6 kwi 19:57
6 kwi 19:59
aero23: mimo to proszę o rozwiązanie gdyż zatrzymałem się w pewnym momencie i nie wiem co dalej
zrobić
6 kwi 20:12
Atime: to napisz w którym momencie się zatrzymałeś
6 kwi 20:14
aero23: założenie
Niech x
1, x
2 ∊(−
∞;0)
teza
f(x
1)>f(x
2)
dowód
| | 2 | | 2 | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| = .............? tutaj się zatrzymałem  |
| | x1 | | x2 | |
6 kwi 20:21
aero23: tam jeszcze w definicji jest założenie x
1<x
2
6 kwi 20:22
Atime: f(x1) − f(x2) = 2x2 − 2x1x1x2 > 0 (wynika z tezy)
i krótka analiza: x1 i x2 są ujemne więc mianownik jest dodatni (iloczyn 2 liczb ujemnych)
czyli zostaje licznik:
2(x2 − x1) > 0 też jest spełnione zawsze bo wynika z założenia x1 < x2
6 kwi 20:32
aero23: | | 2x2 − 2x1 | |
tak się zastanawiam skąd się wzięło |
| |
| | x1x2 | |
6 kwi 21:01