przekształcenia trygonometryczne
Monika3108: | 1 − sin2α | | 1 | |
| = |
| |
| 1+ cos2α | | tg2α | |
6 kwi 19:46
ozi: | | sinα | |
Za 1 podstaw jedynkę trygonometryczną (sin2α+cos2α=1), a za tg2α wstaw |
| , jest |
| | cosα | |
taki wzór.
6 kwi 19:52
6 kwi 19:52
Atime: spróbuj zrobić z jedynki trygonometrycznej (sin2α + cos2α = 1) i z wiedzą że tg2α =
sin2αcos2α
6 kwi 19:52
Monika3108: ale za ta "1" przy tangensie czy te pozostale?
6 kwi 20:06
Atime: przy tangensie nie masz jak zrobić jedynki bo tam masz tylko sinαcosα
Jedynki użyj po lewej stronie równania
6 kwi 20:08
ozi: Za wszystkie 1 podstaw jedynkę trygonometryczną.
6 kwi 20:08
Monika3108: kombinuje i cos nie idzie
6 kwi 20:09
Monika3108: | | 1 | | cosα | |
z |
| wyszło mi |
| |
| | tgα | | sinα | |
6 kwi 20:10
Monika3108: za tamte jedynky tez po podstawiałam tyle że nic sie tam za bardzo nie skraca
6 kwi 20:11